Illustration

БЕСІДИ З ЛІКАРЕМ

У цій статті ви зможете прочитати про:

1. ЗІР 0,75 У ДИТИНИ ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ2. ГІГІЄНА І ПРОФІЛАКТИКА ЗОРУ У ДІТЕЙ
3. АПАРАТНА КОРЕКЦІЯ ЗОРУ У ДІТЕЙ
4. ГІПЕРМЕТРОПІЧНИЙ АСТИГМАТИЗМ

ЗІР 0,75 У ДИТИНИ ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ

Батьки повинні піклуватися про зір дитини. Є певні вікові дати, коли потрібно обов'язкове відвідування офтальмолога.

Перший раз зорова система дитини повинна перевірятися в пологовому будинку.

Потім відвідування лікаря обов'язкові у віці одного місяця, трьох місяців (для недоношених дітей), в півроку, в рік. 

Далі перевірки здійснюється в три роки, п'ять і сім років. Такі відвідування обов'язкові, щоб не пропустити початок будь-яких недуг. Якщо ж батьки помітили порушення в роботі органів зору самі, то, як можна швидше варто відвідати фахівця.

Багато батьків, не уявляючи значення діагнозу, впадають в паніку, вважаючи, що у дитини непоправні проблеми з очима. Тому важливо знати, що означають такі цифри. Якщо ставиться діагноз «мінус» і значення діоптрій, то у дитини короткозорість. Значення «плюс» означає наявність далекозорості.

Що значить 0,75 діоптрій. Нормальний зір за спеціальною шкалою дорівнює одиниці. Значення 0,75 діоптрій, неважливо - плюс або мінус, означає невелике відхилення від норми.

Кожен, хто хоч раз перевіряв зір, знайомий з таблицею Сівцева, яка є в будь-якому офтальмологічному кабінеті. Вона складається з десяти рядів з буквами різної величини.

Якщо дитині поставили діагноз 0,75 діоптрій, то він бачить 7,5 рядків таблиці, рахуючи зверху.

Такий результат непоганий, тим більше, для дитини. Лікарі-офтальмологи стверджують, що у дітей зір, рівний одиниці, малоймовірний. Гострота зору збільшується і стає нормальною в процесі дорослішання. 

Методи лікування

Спеціальні і складні заходів дитині з діагнозом 0,75 діоптрій не потрібні. Дитячий лікар-офтальмолог порадить виконувати прості вправи для очей, які можна знайти на нашому сайті. Головне - виконувати їх регулярно, хоча б 10-15 хвилин в день. 
Велике значення має правильний спосіб життя і раціональне харчування. У раціоні повинні бути присутніми продукти, що містять вітаміни. Особливо корисні для очей морква, чорниця, сметана. У них містяться елементи, які надають позитивний вплив на гостроту зору.
Батьки повинні стежити за дотриманням гігієни зору, яка включає наступні пункти: 
● Правильне освітлення при читанні та письмі, роботі за комп'ютером. Світло не повинен падати прямо на очі, освітлення - аналогічно денному;● Грамотне розташування - відстань від монітора і книги не менше 60 сантиметрів, погляд спрямований на монітор прямо, зручний стілець або крісло;● Зволоження очей. Оболонка очей повинна бути вологою. Варто частіше моргати і при тривалій роботі за комп'ютером використовувати спеціальні зволожуючі краплі;● Регулярний відпочинок для очей. При читанні або роботі за комп'ютер слід робити перерви в роботі, змінюючи фокус через кожну годину-півтора;● Захист від ультрафіолетового випромінювання, обов'язкове носіння світлозахисних очок в сонячну погоду;● Небажано читати в рухомому транспорті, оскільки очам доводиться постійно міняти фокус. Через це втомлюється очний м'яз.● Своєчасне відвідування лікаря-офтальмолога. Навіть при незначному дискомфорті в органах зору варто звернутися до фахівця.
Лікарі-офтальмологи вважають не потрібним носіння окулярів при зорі 0,75 діоптрій. Окуляри і лінзи приписують при більш серйозних проблемах із зором. Невелике відхилення від норми можна скорегувати без окулярів і лінз. 
Якщо у дитини є генетична схильність до короткозорості, далекозорості або інших захворювань органів зору, то слід постійно стежити за здоров'ям очей, регулярно відвідувати дитячого лікаря-офтальмолога.

ГІГІЄНА І ПРОФІЛАКТИКА ЗОРУ У ДІТЕЙ

Очі людини є сприйнятливим та уразливим органом. Тому ставлення до нього має бути дбайливим. Різні негативні впливи на очі можуть мати погані наслідки. Гігієна зору - одне з найважливіших умов нормальної життєдіяльності організму.

Гігієна зору у дітей - це комплекс заходів, які дозволяють захистити зорову систему і зберегти її в стані нормального функціонування. Ці заходи не є заборонними - вони припускають дотримання ряду умов, що дають можливість зору людини залишатися гарним протягом тривалого часу.

Це комплекс заходів, в якому цінні всі складові: правильна постава, освітлення, організація робочого простору, ергономіка, харчування та ін.

Заходи з гігієни зору важливі для людини будь-якого віці, статі, роду занять, життєвих принципів. 

Загальні правила з гігієни зору 

Коректне освітлення. Світлові промені не повинні потрапляти прямо в очі. Освітлення має бути аналогічним денному або вироблене лампою 40-60 ват. Облаштування для читання або роботи за комп'ютером має бути таким, щоб чітко розрізнялися предмети або букви, не викликаючи зайвого напруження очних м'язів. Добре, якщо навколо вас багато предметів (або стін) зеленого кольору, який найлегше сприймається оком;● Комфортне розташування. Відстань до книги або монітора - не менше 60 сантиметрів, до планшета - не менше 30 сантиметрів. Погляд повинен бути спрямований прямо на екран. При погляді вгору, вниз, убік на очні м'язи покладається додаткове навантаження. Це сприяє появі втоми і погіршення зору;● Зволоження очей. Оболонка очей повинна бути зволоженою. Це сприяє видаленню з неї мікробів, пилу та інших забруднень. Слід частіше моргати для зволоження оболонки. При зайвій сухості можна використовувати спеціальні очні краплі. Особливо це актуально для людей, які постійно працюють за комп'ютером;Небажане читання в рухомому транспорті. У такій ситуації очі постійно змінюють фокус, що робить негативний вплив на м'язові структури і призводить до втрати гостроти зору;● Відпочинок для очей. Яке б важливе або вкрай цікава справа вас не займала, необхідно давати очам відпочинок. Він повинен виражатися в зміні зорових навантажень, тобто кожні годину-півтори потрібно міняти фокус. Якщо ви дивилися довго на предмети поблизу (книга, монітор, телевізор), то слід кілька хвилин подивитися вдалину. Важливими є і протилежні дії - при тривалому погляді вдалину перевести погляд на предмети поблизу;● Захист від УФ-променів. У сонячну погоду слід носити захисні окуляри для захисту сітківки від ультрафіолетового випромінювання;● Своєчасне звернення до офтальмолога. Навіть незначні недуги можуть спричинити за собою серйозні захворювання, тому при появі проблеми з очима неодмінно звертайтеся до фахівців;● Загальна гігієна. Гігієна очей нерозривно пов'язана із загальною гігієною тіла. Використання особистого рушники, миття рук, все те, що є нормальними щоденними діями людини, необхідно дотримуватися;● Підтримка корекції зору. Окуляри і лінзи повинні бути правильно підібрані, не викликати дискомфорту при носінні. Особливо дбайливе ставлення має бути до контактних лінз.● Правильне харчування. Про те, що потрібно правильно харчуватися, знають всі. Для тих, хто має проблеми із зором або хоче їх попередити, слід включати в раціон їжу, багату вітамінами А, С, Е, групи В, вітаміну D, жирних ненасичених кислот, мікроелементів - селену, хрому, цинку. Ці вітаміни і елементи містяться у всіх овочах і фруктах оранжевого і жовтого кольору, в чорниці, шпинаті, броколі, чорній смородині, цибулі, часнику, сирі, чорному шоколаді, індичці, риб'ячому жирі.● Гімнастика для очей. Гімнастика для очей потрібна не тільки тим, хто довго працює за комп'ютером або постійно повинен зосереджувати зір. Кожній людині бажано періодично виконувати спеціальні вправи для органів зору.
Існує досить багато спеціальних вправ для очей. Ось деякі з них:
● Направляти зір вдалину. Рекомендується робити це не рідше одного разу на 10 хвилин;● Кругові рухи очима: за годинниковою стрілкою кілька разів, потім - проти;● Сильно заплющити очі, а потім розкрити якомога ширше. Виконати 8-10 разів.● Протягом 10-15 секунд посилено кліпати;● Зробивши глибокий вдих, напружити всі м'язи обличчя, шиї і сильно заплющити очі. Через 5 секунд розслабитися. Повторити кілька разів.● Профілактика захворювань органів зору.
Відоме твердження - хворобу легше попередити, ніж лікувати - залишається завжди актуальним.
Деякі способи профілактики очних захворювань:
● Формування правильної звички харчування. У раціоні повинні бути присутніми овочі, фрукти, зернові культури - 60%;● Використання спеціальних вітамінних комплексів і БАДів для органів зору;● Дотримання режиму дня, достатні прогулянки на свіжому повітрі;● Активний рух, фізичні навантаження;● Повноцінний сон;● Психічне здоров'я (зниження рівня стресу, депресивних станів);● Регулярне спостереження у офтальмолога.
Щоб зберегти зір слід правильно користуватися своїми очима. Для цього можуть знадобитися вольові зусилля, трохи часу, але це коштує можливості яскраво бачити світ у всьому його різноманітті.

АПАРАТНА КОРЕКЦІЯ ЗОРУ У ДІТЕЙ

Людина отримує інформацію з навколишнього світу завдяки органам чуття. Основна частина інформації надходить завдяки зору - близько 80%. Ось чому важливе завдання - зберегти зорову систему, вчасно діагностувати виникаючі захворювання з самого дитинства. Навантаження на очі зростає з кожним роком. Це пов'язано з широким використанням новітніх технологій не тільки в роботі і навчанні, але і в повсякденному житті. Комп'ютери, смартфони, планшети, телевізори, електронні книги сприяють появі патологій органів зору. Відмовитися від усього розмаїття сучасних пристроїв неможливо. І зір у великої частини населення планети падає, більшою мірою - у дітей. Проблеми із зором негативно позначаються на розвитку дитини. Вона не отримує інформацію в потрібному вигляді і необхідному обсязі. Дефекти зору негативно впливають на спілкування дитини, його адаптацію в колі однолітків. Тому, так важлива своєчасна діагностика захворювань зорової системи, постановка правильного діагнозу і здійснення ефективної терапії. 

СПОСОБИ ЛІКУВАННЯ ЗАХВОРЮВАНЬ ОКА

У дитячому віці захворювання органів зору - поширене явище. Однак переваги дітей в тому, що зростаючий організм здатний швидше відновитися. Існують різні методи лікування органів зору.
Їх класифікують наступним чином:● хірургічні;● терапевтичні.
Оперативне лікування не відповідає вимогам дитячого організму. Тому терапевтичні методи стають практично єдиним способом усунення або уповільнення прогресуючих патологій органів зору у дітей.
Терапевтичні методи різноманітні. Офтальмологія в даний час має в своєму розпорядженні безліч технологій для лікування органів зору:
● лазерна терапія; використовується в офтальмології для корекції астигматизму, короткозорості, далекозорості. Навіть значні порушення органів зору піддаються лікуванню;● ультразвукова терапія; лікування різних недуг зорової системи з використанням механічних коливань пружного середовища при частоті, що перевищує можливості чутності вуха людини;● фотостимуляція; лікування амбліопії, короткозорості, далекозорості, впливаючи імпульсами світла на зоровий нерв і сітківку;● кольорова терапія; вплив на сітківку ока світловими хвилями різної довжини, що стимулює її чутливість і відновлює гостроту зору. Лікування показано при втомі очей, косоокості, короткозорості;● магнітотерапія; при лікуванні амбліопії у дітей позитивно впливає на внутрішньоочний тиск, розширює судини, прискорює процеси регенерації;● електростимуляція; вплив на зоровий нерв. Застосовується для лікування амбліопії, косоокості, короткозорості, покращуючи провідність зорового нерва;спеціальні окуляри-масажери.
Апаратна корекція органів зору - один з найпоширеніших і ефективних методів фізіотерапії без хірургічного втручання.

Апаратне лікування

Апаратна терапія є безболісним методом лікування. Часто саме цей метод здатний усунути або зупинити прогресування зорових недуг. Цей метод найбільш ефективний саме для дітей, оскільки проблеми в зоровій системі найчастіше пов'язані з некоректною роботою м'язів очей. Методики апаратної терапії добре підходять для тренування очних м'язів.
Апаратне лікування може бути застосоване при таких захворюваннях:
● рефракційні патології: астигматизм, короткозорість, далекозорість;● порушення бінокулярного зору;● косоокість;● пресбіопія;● амбліопія;● спазм акомодації;● явище часткової атрофії зорового нерва;астенопія;● дефекти сітківки (дистрофія);● патології рогової оболонки;● комп'ютерний синдром● післяопераційний період відновлення органів зору.

Позитивні сторони лікування очей з використанням апаратів:

● Лікування не викликає хворобливі відчуття. Дитина під час процедури може навіть відпочити, розслабитися;● Після процедури не потрібно будь-яких дій, реабілітації - дитина може відправлятися додому, в дитячий садок або школу;● Метод ефективний і, одночасно цікавий для дитини. Багато процедур проводяться в ігровій формі, що викликає у дітей бажання прийти на процедуру ще раз;● Отримання позитивного результату без хірургічного втручання.
Рекомендується використовувати апаратну терапію дітям від чотирьох років.

Можливе застосування процедур і молодшим дітям - головне, щоб малюк міг спокійно сидіти біля апарату потрібну кількість часу. Це можливо, якщо під час процедури з дитиною знаходяться батьки.

ТРИВАЛІСТЬ ЛІКУВАННЯ

Тривалість курсу лікування залежить від декількох факторів: Найчастіше офтальмологи призначають дітям комплексне лікування, що складається з декількох різних процедур.

Загальна тривалість одного сеансу - від 40 хвилин до 1,5 години. За цей час дитина може пройти терапію з використанням п'яти різних апаратів. Загальний курс - від 10 до 20 днів.

Після проходження половини курсу слід відвідати лікаря, який призначив курс лікування. Він оцінює результат, динаміку лікування. При необхідності вноситься коректування в проходження процедур.

Після закінчення курсу лікування проводиться комплексна діагностика органів зору, щоб оцінити ефективність терапії. Визначаються терміни повторних лікувальних курсів.

Види апаратного лікування дефектів органів зору у дітей

В даний час існує велика кількість апаратів, комплексів і комп'ютерних програм, що дозволяють проводити корекцію роботи зорової системи дитини.

Апарат СІНОПТОФОР

Пристрій застосовують для діагностики і лікування бінокулярного зору при косоокості. Принцип роботи апарату полягає в поділі поля зору. Наприклад, одному оці видно квадрат, а другому - кролик. Дитина повинна візуально помістити один елемент в інший, тобто кролика в квадрат. Ця процедура сприяє тренуванню м'язів очей. 

Апарат АМБЛІОКОР

Лікування на цьому апараті дуже подобається дітям. Його застосовують для поліпшення гостроти зору і відновлення контролю над процесами, що відбуваються в очах. Під час процедури стимулюється здатність мозку відновлювати картинку, яка була спотворена на сітківці. Застосовують при лікуванні астигматизму, далекозорості, глаукоми та ін. Відбувається процедура наступним чином. Дитина, сидячи в кріслі, дивиться мультфільм. Пристрої апарату зчитують інформацію по роботі очей, і одночасно виконується енцефалограма. Якщо зір видає розмиту картинку, то зображення забирається з екрану. Ця дія активізує головний мозок зменшувати час неконтрастного бачення. Результатом є поліпшення гостроти зору.

Лазеростимуляція

Процедура сприяє підвищенню працездатності зорової системи, покращує кровообіг в зоровій системі, активізує скіаскопічні функції. Процедура безболісна, проводиться в сидячому положенні. Проблем при її проведенні у дитини не виникає. Використовується для терапії короткозорості, далекозорості, амбліопії, астигматизму і ін.

Гелій-неонове лазерне лікування

На органи зору відбувається вплив променями світла низької інтенсивності, діючи на клітинному рівні. Процедура дозволяє попередити розвиток дегенеративних змін в центральній нервовій системі. Вона покращує кровообіг, здатність до регенерації, знімає спазм м'язів очей. 

Програмно-компьютерна терапія

Процедура представляє собою комп'ютерну гру, що дозволяє лікувати такі захворювання, як амбліопія, спазм акомодації, дефект бінокулярного зору, косоокість та ін. Яскраві картинки на екрані комп'ютера викликають подразнення сітківки. Суть виконуваних дитиною дій різниться, але ефект досягається однаковий. Перехід на новий рівень гри змушує напружувати очі. Тривалість процедури: 10-15 хвилин. Програм подібного типу існує досить багато: «Павучок» «Хрестики», «Тигр», «Relax», «Контур», «Eya» і ін.

ГІПЕРМЕТРОПІЧНИЙ АСТИГМАТИЗМ

Гіперметропічний (Далекозоркий) астигматизм являє собою захворювання, пов'язане з патологічною будовою рогової оболонки, яке виражається в нерівномірній товщині рогівки. При таких змінах зображення на сітківку передається неправильним. Людина бачить всі предмети спотвореними і розмитими. При нормальному зорі світло, що проходить через око, фокусується в одній точці. При астигматизмі - в декількох. Мало того, фокус знаходиться не на сітківці, а позаду неї. Ознаки далекозорого астигматизму схожі з ознаками звичайної далекозорості. Людина задовільно бачить на далекі відстані, але погано бачить поблизу.

Гіперметропічний астигматизм може бути вродженим і набутим. У першому випадку основа - генетична, тобто передається дитині від одного або обох батьків. У цьому випадку дитина бачить погано з самого народження.

Якщо значення гіперметропії в межах 0,5 діоптрій, то це вважається умовною нормою. Порушення 1 діоптрій і вище говорить про те, що хвороба може прогресувати. 

Набутий астигматизм може виникнути внаслідок:

● Травм або операцій на очах;● Запальних захворювань органів зору;● Захворювань зубощелепної системи, за рахунок яких відбувається деформація стінки очниці;● Підвивихах кришталика.

Види гіперметропічного астигматизму

Фахівці класифікують захворювання по виду порушення рефракції в двох взаємно перпендикулярних меридіанах:
● Простий: спотворення йде по одному з головних меридіанів, в іншому рефракція нормальна; ● Складний: рефракція спотворена по обом меридіанах. По одному головному меридіану може діагностуватися далекозорість, а по іншому - короткозорість або далекозорість.

При складному астигматизмі дитина бачить сильно спотворене зображення, оскільки є високий ступінь порушення заломлюючої здатності. 

Симптоми захворювання у дітей молодшого віку

Маленькі діти ще не в змозі зрозуміти, що у них не все в порядку із зором. Тому слід звертати увагу на симптоми захворювання у дітей у віці 1-3 роки: 
● дитина при розгляді чогось нахиляє голову;● при розгляданні предметів, близько розташованих, мружиться;● спотикається під час ходьби, зачіпає меблі та інші предмети;● кладе предмети повз стіл;● не в змозі зафіксувати погляд;● відтягує верхню повіку до зовнішнього куточка очей.
Діти шкільного віку відчувають головний біль, запаморочення, болі в очах, втому під час читання. Дитина погано концентрується, важко виконує завдання, пов'язані з дрібною моторикою. 

Ступені розвитку гіперметропічного астигматизму:

● слабка, не більше 3 одиниць. Найбільш поширена форма, добре лікується;● середня, від 3 до 6 одиниць;● сильна, більше 6 одиниць. З'являється на тлі серйозних порушень в рогівці.
Захворювання можна лікувати, але чим вище його рівень, тим складніше отримати позитивний результат. Для встановлення точного діагнозу лікар-офтальмолог проводить ретельне обстеження, яке дозволить підібрати найбільш коректну терапію. Захворювання, яке було діагностовано в ранньому віці, дозволяє проводити коригування зору, що часто дає позитивні результати.

Коригування за допомогою контактних лінз і окулярів

Очкова і лінзова корекція не відноситься до лікувальних методів з огляду на те, що вони не допоможуть усунути дефект. З їх допомогою можна в примусовому порядку змінити рефракцію, що коригує зір і відновлює його гостроту.

Діти до трьох років не можуть ще акуратно носити окуляри.

У цьому віці можливе корегування жорсткими контактними лінзами сферо циліндричні форми. При слабкому ступені астигматизму така корекція надає рогівці потрібну правильну форму.

Дітям старше трьох років можуть бути виписані окуляри.

Їх постійне носіння допоможе позбутися від косоокості, і є профілактикою прогресування захворювання.

Лікування захворювання з використанням хірургічних методів

Нерівномірність товщини рогівки носінням лінз або окулярів змінити не може. Усунути ознаки далекозорого астигматизму можливо тільки оперативними методами.
Існує кілька методів хірургічного втручання, що відновлюють зорову функцію:
● термокератокоагуляція (інфрачервона коагуляція), що проводиться з розігрітою до потрібної температури голкою. З її допомогою на рогівці робляться точкові опіки, завдяки яким відбувається коагуляція колагену в центрі рогівки. Після проведення операції центральна частина рогівки набуває більш опуклу форму. На периферійних ділянках вона стає плоскою. Таким чином відновлюється рефракція на всій рогівці.● лазерна термокератокоагуляція - ця процедура являє собою вплив потужним ультрафіолетовим випромінюванням на центральну частину оболонки рогівки для виправлення її форми;● гіперметропічний лазерний кератомілез, при якому лазерним променем проводяться невеликі надрізи рогової оболонки, що дозволяють потрапити в середній шар рогівки. Саме на цій частині проводиться корекція. Це операція одна з найновіших, що дає хороший ефект.
Хірургічне втручання рекомендовано тільки після вісімнадцяти років. Якщо у дитини висока ступінь астигматизму, то операцію проводять в більш ранньому віці.
Після проведення операції у дитини вже через кілька днів відновлюється зір, вона добре бачить. Важливо після хірургічного втручання дотримуватися всіх рекомендацій лікарів, щоб зберегти отриманий результат.


РЕКОМЕНДОВАНІ СТАТТІ

Illustration

Вибір препарату

Очні краплі - найбільш поширений спосіб лікування багатьох захворювань очей

Illustration

Методи лікування

Сучасні методи лікування спрямовані на усунення захворювань і профілактику

Illustration

Дитячі офтальмологи

Все про те, яким має бути дитячий офтальмолог

Illustration

Як зберегти дитячий зір

Як уникнути порушення зору у дітей? Це питання стає все більш актуальним

Illustration

Бесіди з лікарем

Точка зору експерта на поширені проблеми із зором

Illustration

Фітнес для очей

Вправи для очей - важлива умова для збереження зору

Illustration

Вітаміни для очей

Раціональне харчування неохідне для здоров'я всього тіла

Illustration

Спорт, дозвілля та рух

Головною причиною нестачі кисню для очей є загальна гіпоксія організму

Made with